Äventyrsgruvan

Bosse har i ett års tid velat åka till Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg. Så när GeoTectives drog igång ett event att besöka gruvan var det bara att anmäla sig. Även Outride och friluftsliv_64 hakade på och vi bestämde oss för att samåka. Leena tänkte först inte följa med men ändrade sig, så bilen blev full.

Det var 16 stycken anmälda och många av dessa var välkända ansikten från geocachingvärlden. Utrustning i form av sele och hjälm delades ut och vi gick igenom säkerhetsregler innan det var dags att gå ner i gruvan.

Bosse, Outride och Rödluvan

Gänget med säkerhetutrustning

Guiden går igenom säkerhetsreglerna

Vi tog oss ner i ett 20 meter djupt schakt som gick rakt ner. På 20 meters nivån kunde vi koppla loss från via ferrata vajern. Några kopplade loss lite för tidigt då de trodde de stod på säker mark. De blev tillrättavisade av guiden som pekade på ett stort hål i marken. Finns en vajer ska den användas till den tar slut.

Ingången till Gruvan

På väg ner

Säkrade på Via Ferrata

Via en gruvgång gick vi till nästa del där vi tog oss ner ytterligare 60 meter. När vi tittade ner på de som klättrade först syntes pannlamporna som ett fackeltåg som försvann längre och längre ner i djupet.

På väg ner i djupet

På väg ner till 80 meters nivån

På väg ner

När vi hade 10 meter kvar sa Outride att någon satt inne i en av gångarna. Det är säker gruvfrun skojade vi. När han tände sin privata ficklampa som var mycket starkare såg vi att det faktiskt satt någon där. Guiden berättade senare att det var fotografen som ofta är i gruvan.

Vi kom ner till 40 metersnivån och stod i en stor bergssal där man tidigare brutit malm. Guiden visade att det fanns malm kvar genom att sätta en magnet som fastnade på berget. I samma bergssal finns en hylla med ost. Det var ingen ostförsäljning utan ett företag som experimenterar för att se om det går att lagra ost i gruvan.

Lagrad gruvost

Mer klättring nedåt

Leena i vit hjälm

Gammal utgång

Inte en gruvkänga precis

På en 50 meter lång hängbro tog vi oss över djupa gruvhål vidare till en annan del av gruvan.

Hängbron      Foto: Soulkungen

Gruvgång

Passage vid vattenfyllt hål

Tuna-Hästberg gruva är ett populärt dykområde. Just den här helgen var ett stort team från Finland på besök för att utforska gruvans djupare nivåer. Guiden berättade att det finns ett kontorsrum under vattnet som lämnats helt orört sedan gruvan stängdes. Han som jobbade där när gruvan var i drift lämnade kontoret som han alltid gjorde i tro om att han skulle komma tillbaka nästa dag. Men när han kom upp fick han veta att gruvan skulle läggas ner och ingen återvände till kontoret.

Dykarnas hiss ner i gruvan

Gruvdykare

Någon från whiskyklubben som var där?

Samtal med ett par av de finska dykarna

I närheten av dykområdet finns två uppvärmda lunchrum där vi blev serverade fika.

Fikarast

Via en zipline tog vi oss till en platå som vi klättrade ner för. Det var vatten längst ner och där höll vi i ett rep för att vågrätt komma till fastare mark.

Leena åker zipline

Passage vid vattenfyllt hål

Outride, Leena, Bosse och mtekla i bakgrunden     Foto: Katta

Inte nudda vatten

På väg upp ur gruvan

På väg upp ur gruvan

Hela turen tog 5 timmar och de timmarna gick väldigt fort. Det är väl så när man har roligt. Leena som till en början inte ville följa med tyckte det var så kul att hon ville göra om det.

Bosse på väg ut ur gruvan

Skylten gällde inte oss

Innan vi lämnade Gruvan loggades Bergslagens_Hjärta_#4_Tuna-Hästbergs gruva.

Vid Tuna-Hästbergs gruva

mtekla frågade om vi ville följa med till multin Prospektören 2. Det ville vi och även flera andra från ”Stockholmsgänget” hakade på.

Stockholmsgänget redo för Prospektören 2

Prospektören 2 rekommenderas att man tar dagtid, men redan vid delsteg tre började det mörkna, så resterande delsteg sökte vi med hjälp av ficklampor. Vi ska inte avslöja hur många delsteg det är till finalen, men det tog flera timmar att genomföra denna multi.

Prospektören 2

Prospektören 2

Outride och Rödluvan

Vi var nio stycken som kröp och klättrade efter ledtrådar och flera av dessa var kluriga att hitta, men tillslut nådde vi fram till finalen och kunde signera loggboken.

Prospektören 2

På väg tillbaka till bilarna upptäckte mtekla att han tappat ficklampan. Halva gänget gick för att hämta bilarna medan vi andra gick tillbaka för att leta. Vid finalen hittade vi inget så vi gick till sista delsteget. Där hade mtekla klättrat på betongbyggnader så han klättrade tillbaka för att leta där. Precis när han kom upp hittade Leena ficklampan på marken.

På väg hem svängde vi in i Ludvika för att logga Challenge #071 – 10000 founds, sen blev det ”nästan” raka spåret hem.

Categories: Geocaching, Urban Exploration | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Äventyrsgruvan

  1. Vilket äventyr 😀😀😀

    Gilla

  2. Marianne

    Tack för en trevlig lördag. Själv har jag idag (tisdag) haft bildvisning här hemma för mamma, pappa, dotter och en geocaching-kompis. Kan tänka mig att göra om gruvvandringen trots träningsvärken i låren.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: