Geocaching i Beirut

T@bibito frågade för några veckor sedan om vi ville följa med till Beirut. Beirut!?, tänkte vi. Ja varför inte. En sådan resa fanns inte i våra tankar, så när T@bibito skulle åka hakade vi på. Inför resan var vi tvungna att skaffa nya pass eftersom vi hade stämplar i våra från gränsen mellan Israel och Jordanien. Man kan nekas inträde i Libanon om de ser att man besökt Israel.

Är det säkert att åka till Libanon? Ja det är relativt säkert, men Libanon ligger i den del av världen där situationen snabbt kan förändras. Därför anmälde vi oss till UD:s svensklista så vi kunde bli kontaktade om läget skulle förändras. Förutom det hade T@bibito gjort en karta och markerat områden UD inte rekommenderar att man åker till. Det gäller bland annat södra Beirut, gränsen mor Syrien och Israel. I övrigt ska det inte vara några problem att röra sig fritt i landet.

Rödmarkerat område man inte ska åka till i Libanon

Att ta sig till och från Arlanda med Door to Gate har tidigare fungerat bra, men den här gången gick det inte lika bra. Vi skulle bli upphämtade klockan 03:00 men bilen dök upp 30 minuter senare. Inte speciellt kul att stå ute mitt i natten och vänta. När den väl dök upp var chauffören stressad och bad oss ta in väskorna i minibussen istället för att lägga dem i lastutrymmet. Vi hämtade en annan familj på Södermalm och då flyttade chauffören väskorna till lastutrymmet. Sen körde vi mot Arlanda i högre fart än fartbegränsningarna tillät.

Byte av plan i Frankfurt

Inflygning till Beirut

När vi landade i Beirut hade vi en chaufför som väntade och körde oss till hotellet. Hotellrummet var inte det bästa vi bott på. Ganska slitet men rent och det var det viktigaste.

Hotell Mayflower där vi bodde

Starbucks Coffee

En ny mugg köptes till samlingen

Som geocachare blir man aldrig långvarig på hotellrummet. Det dröjde inte länge innan vi med GPS i hand tog oss ut på gatorna för att leta fram #FC3: Beirut’s First Mystery Cache som blev vår första loggade cache i Libanon.

Första loggade cachen i Libanon

Vi såg en libanesisk bil med reklam för en svensk målarfirma och med svenskt telefonnummer. Det kändes först konstigt, men om man tänker att många libaneser flydde till Sverige under kriget och nu flyttar tillbaka så är det inte så konstigt. Vi skulle senare se fler bilar med svensk anknytning.

Fint hotell

Beirut      Foto: T@bibito

På tal om kriget. I centrala Beirut finns en ruin av före detta Holiday Inn. Hotellet invigdes 1974 och var öppet i nästan ett år. Sen bröt inbördeskriget ut 1975 och hotellet blev aldrig sig likt igen. Nu står det kvar som en ruin och påminner om de hemska åren i Beirut.

Före detta Holiday Inn

Vi passerade Rafic Hariri och beɪˈruːt innan det var dags att uppsöka en libanesisk restaurang. Vi älskar libanesisk mat och skulle inte bli besvikna på våra högt uppsatta förväntningar.

T@bibito tycks fått tag på något intressant

Leena loggar

T@bibito och Leena

Förrätten

Categories: Geocaching, Resor | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: