Myanmar eller Burma?

Vi flög till Myanmar, eller var det Burma? Det kanske inte är så bekant att Burmas officiella namn är Myanmar, men så är det. Det var lite förvirrande för oss också med de två olika namnen, så vi var tvungna att kolla upp varför det är så.

I Sverige har det rapporterats om oroligheter i sydöstra ”Burma” och det är så landet benämns i nyhetsflöden i Sverige. Men tittar man på UD:s sida så finns det inget land som heter Burma utan det officiella namnet är Myanmar. Landet hette tidigare Burma och det är vad folket vill att det ska heta, men när militärregimen tog över landet bytte det namn från Burma till Myanmar. Att fortsätta kalla landet Burma är en slags protest mot militärregimen som fortfarande är stark i landet trots att de numera har så kallade fria val. Militären har fortfarande rätt att utse en fjärdedel av parlamentsplatserna och tre viktiga ministerposter.

I kön till immigrationskontrollen träffade vi Sture123 och STS3. Han och flickvännen stod bakom oss och hörde att vi pratade svenska. Festligt att träffa svenskar här och till råga på allt även geocachare. Det visade sig att de även känner våra stockholmsvänner bokema. Ibland är världen liten.

BandLEngstrom, STS3 och Sture123

Taxiresan från Rangoons flygplats till city tog nästan 1 timme trots att det inre är speciellt långt att åka. Det ösregnade vilket gjorde att trafiken kröp fram. Merparten av bilarna är högerstyrda japanska modeller trots att de har högertrafik i Myanmar. Vi tror de köper bilarna billigare från Japan eller kanske Thailand och Malaysia där det är vänstertrafik istället för att beställa vänsterstyrda bilar.

Tillslut kom vi fram till hotellet i Chinatown och taxiresan kostade motsvarande 70 kronor.

Herr modellen av hotellets morgonrock

Idag slog vi resans värmerekord. Termometern visade 34 grader i skuggan. Att hitta skugga var inte enkelt så frågan var hur varmt det var i solen. Det gick i alla fall åt mängder med vatten.

Populärt tillhåll för fåglar

Gatorna kantas av många slitna hus och mängder av gatuförsäljare. Flera av försäljarna satt på gatan så vi fick se oss för så vi inte klev eller snubblade på någon. Någon ropade och då utbröt full aktivitet. Försäljarna samlade ihop sina saker och försökte dölja dem. Antagligen fick de inte sälja saker där och var rädda att polisen kom. Men det var falskt larm och allt plockades fram igen.

BandLEngstrom loggar sin första cache i Myanmar

I Myanmar gör de sitt bästa för att prata engelska, men de är svåra att förstå. De pratar en slags mummel asiatisk engelska. Vi snappar upp ett engelskt ord här och där och lyckas oftast få ett sammanhang i vad de säger.

Ett tåg har precis passerat och barn leker på spåret

Innan vi kom till Myanmar googlade vi på information om landet och läste att det inte finns några bankomater, inte går att betala med kreditkort, svårt att växla pengar, går inte att köpa medicin, ständiga strömavbrott m.m. Men inget av det har vi stött på. Det har inte varit några problem att växla Singapore Dollar till Myanmar Kyat och vi såg många bankomater.

I Rangoon är det vanligt att männen bär paso, en slags ihopsydd sarong

En av de stora sevärdheterna i Rangoon är Shwedagon Pagoda. Den 110 meter höga stupan är förgylld av guld och väger 27 ton.

Entrén till tempelområdet

Inte samma säkerhetsregler som i Sverige

Vid ingången fick vi ta av oss skorna innan vi blev insläppta. Alla går barfota inne på området och byxor som inte täcker knäna är inte tillåtna. Våra byxor var okej så efter att betalat en mindre avgift fick vi komma in.

Templet färdigställdes 500 f.kr. men på insidan finns en oväntad modernitet i form av två rulltrappor. Tur för oss för denna varma dag ville vi inte gå upp för alla trappsteg som leder till berget och tempelområdet.

Den långa gången som leder till rulltrapporna

En säkerhetskontroll skulle alla passera. Leena gick först genom metalldetektorn och Bosse följde efter men blev stoppad. Vakten pekade på den andra metalldetektorn som stod ihop med den första och förklarade att den var för män.

Förutom det enorma templet i mitten fanns det massor av andra mindre tempel med olika helgedomar.

Shwedagon Pagoda

Tempelområdet

Tempelområdet

Helgedom

Tempelområdet

När vi fått nog av tempel och buddor i olika former fortsatte vi vår vandring till cachen Wai Wai’s TB Hotel. Där hann vi inte mer än börja leta innan hotellpersonalen kom ut och pekade var cachen fanns.

Inte bara ett hotell utan även ett TB hotell

Efter att ha loggat cachen satte vi oss på en bänk och pustade ut i värmen. Då kom en taxi och några började ropa. Vad var nu detta? Det var Sture123 och STS3 som skulle logga samma cache.

Sture123, STS3 och BandLEngstrom

Vi bestämde att träffas senare för gemensam middag vilket vi också gjorde. Det blev en bra avslutning på ett snabbt och intensivt dygn i Rangoon.

Categories: Geocaching, Resor | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: