Snöskoterkörning i Marsfjäll

Det har nästan blivit en tradition att vi åker till norra Sverige för att köra snöskoter. Det är ingen årlig tradition, men vi har ändå varit iväg på ett flertal skoterresor. Det är alltid våra vänner Micke och Ingela som fixar och bokar det som behövs och det gjorde de även i år. Med på årets resa var även Klasse och Eva plus våra engelska vänner Kevin och Sally. Vi flög till Umeå där vi hämtade hyrbilen och körde sedan till Marsfjäll i Saxnäs.

Sally hade en app som visade att det var 30% chans att se norrsken just denna kväll. Så efter middagen gick vi ut för att titta om det syntes något. Ett svagt norrsken som såg ut som ett disigt moln syntes långt bort på himmelen. Lite besvikna återvände vi in i den varma stugan. Det var sent och alla gjorde sig ordning för att gå och lägga sig. När vi var på väg att dra igen gardinen i sovrummet skrek Leena till. Det syntes norrsken! Det blev liv i luckan när alla slängde på sig kläderna igen och sprang ut. Det var ett stort norrsken som bildade rörliga stavar i grönt och rosa. Ett mäktigt himlaspel. Tyvärr gick det inte att fånga så bra på bild med mobilkameran.

Dagen efter skulle vi hämta snöskotrarna. Hos skoteruthyraren jobbade inte Blixt Gordon. Allt gick segt och tog väldigt lång tid trots att det inte var någon kö. Tillslut kunde vi i alla fall åka iväg till stugan där vi packade med allt för dagens åktur.

Den första delsträckan var inte lång. Vi körde upp till det närmaste fjället där vi njöt av utsikten.

Färden fortsatte mot Borgafjäll som ligger några mil längre bort. Vi stannade vid Lill-Månkes stuga på Gitsfjället där vi tog lunch. Micke startade upp grillen och tillagade en välsmakande renskavswok.

4-5 andra skoteråkare stannade till vid oss. En stund senare fortsatte de vidare upp på fjället. Micke berättade att han tänkt vi skulle kommit ner den vägen men avstod eftersom det är ganska brant där.

Mätta och belåtna satte vi oss på snöskotrarna och började köra tillbaka mot Saxnäs. En timme senare mötte vi tre fjällräddare som körde med hög fart. Vi trodde först att de övade eftersom vi hört att en av killarna hos snöskoteruthyraren var på lavinkurs. Men efteråt fick vi veta att två av de killar vi mött vid Lill-Månkes stuga hade svepts med i en lavin precis ovanför där vi ätit lunch. Sjöräddningens helikopter kom till platsen och firade upp killarna. Båda klarade sig men en av dem hade skadat benet och flögs till sjukhus. Här kan man läsa om lavinolyckan.

Nästa dag var det sämre väder men snöskotrarna skulle ändå få jobba. Leenas knä var påverkat och hon valde att inte åka med. Istället satte hon sig i bilen och körde till Saxnäsgården för att logga en tradd. Meningen var att hon även skulle logga en multi, men Leena kände sig liten i den djupa snön, så det blev inget mer loggat.

Snöskotergänget tog en långtur för att titta på Mickes före detta stuga. På väg dit kom vi ut på en liten skogsväg. Micke bromsade in och sträckte upp armen. Vad nu då, hade det hänt något? Det var en flock renar som stod framför oss. Inte klev de åt sidan inte. De valde att springa på vägen åt samma håll som vi körde. Vi körde max 30 km/h för att inte skrämma djuren, men ändå sprang de ifrån oss. Mickes gamla stuga låg fint till med vacker utsikt över den frusna forsen.

Snöandet tilltog och sikten var bitvis sämre. När vi kom körande över en sjö såg vi en mink som korsade vår framfart. Den skuttade in i skogen och försvann lika fort som den dök upp.
Totalt under de två dagarna körde vi 170 km och det kändes helt ”lagom”. Lagom, ett av de svenska ord vi lärde Kevin och Sally. Det är inte helt enkelt att förklara vad lagom betyder, ett ord som bara finns på svenska.

Lika segt som det var att hämta ut snöskotrarna, lika segt gick det att lämna tillbaka dem. Men varför ska man stressa? I Lappland ska man i alla fall inte stressa i onödan, det tar den tid det tar.

Categories: Geocaching | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: