Semester i Kazakstan

När man planerar semesterresa så är kanske inte Kazakstan det första landet man tänker på. Men om man som BandLEngstrom och T@bibito gillar att besöka udda platser och att logga cacher i nya länder så är Kazakstan inget konstigt resmål.

Vi lämnade jobbet ungefär samtidigt men klev på två olika Flygbussar. Bosse vid Liljeholmen och Leena vid Norra stationsgatan. Bosses buss passerade Frösunda när Leenas buss stannade vid en hållplats. Vem skulle hinna fram först till Arlanda? Bosse kände att segern var inom räckhåll. Men vid Upplands Väsby meddelade Bosses chaufför att det var en olycka på E4:an så han svängde av till en alternativ väg. Leenas bus svängde inte av och Bosse såg hur den swischade förbi. När Bosse kom till Arlanda stod en nöjd Leena och väntade.

Vi flög med Ukraine Airlines till Kiev och den tvåtimmarsflygningen var bekväm med bra benutrymme. Men femtimmarsflygningen med samma bolag mellan Kiev och Astana var inte alls bekväm. Trånga säten, dålig mat och mycket varmt. Det blev ingen sömn på planet så vi var ganska möra när vi landade i Kazakstans huvudstad Astana klockan fyra på morgonen. Hotellets chaufför hämtade oss så det gick snabbt att komma till hotellet. Vi unnade oss några timmars sömn innan vi gav oss ut på upptäcksfärd.

Kazakstan är en del av forna Sovjetunionen och är till ytan världens nionde största land. 1997 beslöt presidenten Nursultan Nazarbajev att huvudstaden i Almaty skulle flyttas till Aqmola som 1998 bytte namn till Astana. Varför huvudstaden flyttades är lite oklar, men det sägs att man ville placera huvudstaden centralt och i ett mer jordbävningssäkert område och längre ifrån Kina. Kanske ligger det mer sanning i att huvudstaden skulle ligga närmare Ryssland.
Det syns att Astana är en ny stad för var man än tittar ser man nya byggnader. Det pågår många byggprojekt så Astana är en stad som växer så det knakar. Kanske har staden fått ett extra lyft av Världsutställningen 2017.

Vädret var inte det bästa, -6 grader, blåst och snö. Men det stoppade inte oss från att logga ASTANA BAYTEREK TOWER, vår första cache i Kazakstan och vårat 62:a loggade geocachingland.

Trots vädret, som inte var turistvänligt, så gick vi till många sevärdheter. Bland annat passerade vi presidentpalatset och andra regeringsbyggnader.

Nära den 62 meter höga pyramiden loggade vi Palace of Peace and Reconciliation som var placerad vid en fin stenbro. Vi trodde först att den skulle vara jobbig att hitta med T@bibito fick snabbt syn på burken.

Det finns en multi i Astana och det är Otany – Homeland (Astana’s first cache). Men vi fick inte till rätt värden till något som såg ut att vara en lämplig final. Multin sparade vi till en annan dag för vi visste vilka siffror vi kunde laborera med, och det kunde vi göra i en varmare miljö.

Det var flera kilometer att gå till Per pedes in ASTANA som är den fjärde och sista cachen i Astana. På väg dit trampade T@bibito igenom isen på trottoaren ner i ett djupt hål. Trots att han föll klarade han sig bra, men blev riktigt blöt. Det var bara att bita i det sura äpplet och acceptera det som hänt.

Vi skyndade oss till bron där Per pedes in ASTANA loggades och gick sedan in till en närliggande restaurang och bad dem ringa efter en taxi. Det visade sig vara en Uzbekisk restaurang med trevlig och hjälpsam personal, så dit återvände vi senare för att äta middag.

På kvällen tändes staden upp och många av skyskraporna hade vackra ljusdekorationer. På en av dessa var hela fasaden en jättelik skärm som visade reklamfilm från bland annat H&M.

Categories: Geocaching, Resor | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: