Sveriges första kärnreaktor

25 meter under Stockholms gator ligger R1. Där startades den 13 juli 1954 Sveriges första kärnreaktor som var i drift fram till den 6 juni 1970. R1 var en experimentreaktor på några hundra kW, men innan reaktorn stängdes utvecklades en effekt på 1 MW. Reaktorn användes för civil forskning, men kanske även militärt. Reaktorn stängdes som sagt 1970, två år efter att Sverige bestämt att inte skaffa kärnvapen.

Vi fick möjlighet att tillsammans med en grupp följa med ner i underjorden för att titta på det som finns kvar av anläggningen. Via en diskret ingång tog vi oss in i trapphuset och gick nerför de 144 trappstegen.

1982 revs reaktorn och idag finns bara skalet kvar. Kontrollrummet och andra rum i flera våningar finns kvar och vi fick fritt gå runt och utforska lokalerna.

Ett rutmönster är ritat i taket och på vissa väggar. Det är mätpunkter där strålningen kontrolleras i berget. Idag är strålningen så pass låg att daglig verksamhet kan bedrivas där nere. Exempelvis används anläggningen till dansuppvisning och musikarrangemang.

Categories: Urban Exploration | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Sveriges första kärnreaktor

  1. Ser spännande ut, ha de många visningar ?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: