Söder om Söder 2018

Som vi har längtat, äntligen var det dags för Söder om Söder (SOS) igen. Förra året missade vi SOS eftersom det krockade med andra aktiviteter, men i år var vi tillbaka och hade lika stora förväntningar som tidigare år. Vi skulle inte bli besvikna i år heller.

Årets upplaga hette Storbritannien (SOS 18) och gick alltså i Storbritanniens tecken. Vi kom bland de första till eventet och hälsades välkomna av eventarrangörerna och blev bjudna på te.

Foto: ???

Under den kommande timmen strömmade det till många cachare och vi kände igen de flesta, men även en del nya ansikten syntes. Det blev närmare hundra stycken som deltog på eventet.

Foto: ??

OneMatchFox höll ett roligt inledningstal på engelska och hälsade alla välkomna.

GPS:er laddades och eventhäften delades ut. Vi temade ihop oss med Outride, Graazzt, Granatherna, Tonky73, Mr LuuL, Noro13 och Troxy. Som teamnamn valde vi ”De Nio”. Innan alla släpptes iväg ut i skogen hade vi tid att försöka lösa mystarna.

Startskottet gick och eventplatsen tömdes på ivriga geocachare som försvann åt olika håll. Vårat team satt kvar och försökte lösa mysten vi påbörjat innan vi gav oss av. Vi hade bestämt inom gruppen att inte stressa och jaga FTF:er utan ta det lugnt. Tjugo minuter efter starten var vi klara och gav oss av mot mysten Mind the gap (SOS 18). Vi skulle inte jaga FTF:er men just den här blev vi först att logga.

Många burkar ligger nära stigar men vissa ligger mer eländigt till. Så som exempelvis letterboxen Hästkapplöpning (SOS 18) där vi fick gå in i ett område som påminner om ett mangroveträsk. Burken hittades och när loggboken var signerad tog vi oss ut på ett bättre löparspår.

Från att loggat några burkar på fast mark var det dags att ge sig rätt ut i ett våtmarksområde. Som tur var hade den torra sommaren gjort marken torr men det var många tuvor som var svampiga och jobbiga att gå på. Men som så många gånger under dagen fick vi efter ansträngningen en belöning när burkarna hittades. SOS teamet tycks lägga ner en massa tid på att bygga snygga cacher som är värda många favoritpoäng.

Trots att det var nästan 100 geocachare på eventet så mötte vi inte många ute i skogen. Vårat team var nästan alltid ensamma vid cacherna så vi slapp trängas vilket gjorde upplevelsen roligare när burkarna hittades. Alla hade möjlighet att se hur cacherna såg ut.

Under dagen publicerades närmare 30 cacher. Hälften på förmiddagen och de var vi klara med och återvände därför till eventplatsen för att invänta eftermiddagen cachesläpp. Vi laddade med kaffe och smörgåsar och gjorde oss redo inför eftermiddagens nya burkjakt. Troxy var tvungen att lämna oss så vi döpte om teamet till ”De Nio -1”.

Nya cacher fylldes på i GPS:en och ett nytt informationsblad med cachebeskrivning delades ut. Den här gången började vi lösa några mystar men bestämde oss för att slutföra lösandet efter vägen.

När vi släpptes iväg blev det massloggning vid den närliggande Iron Maiden (SOS 18) där ett stort gäng loggade FTF.

Vid eventplatsen publicerades även en Augmented Reality (AR) cache och det var första gången vi provade på en sådan. Det är en variant som påminner om en mix av wherigo och pokemon. AR är ett experiment från Geocaching HQ som senare kommer utvärderas om det ska vara kvar eller läggas ner. Det stora frisbeegolf fältet fylldes med geocachare som gav sig på AR_Brexit (SOS 18). Det såg ganska lustigt ut när alla med smarphones framför ansiktet sprang runt på fältet. Flera av AR apparna kraschade så det var tur att vi var många som gjorde detta samtidigt så i alla fall några fungerade. Systemet kändes lite buggigt och kan säkert bli bättre. Hur som helst var det några AR-appar som höll sig levande hela vägen till finalen där det blev ett stort gäng som loggade FTF.

Vi skulle inte jaga FTF:er men hade redan loggat tre stycken. Senare under eftermiddagen skulle vi bli först vid ett par cacher till så det blev totalt fem FTF:er för oss, och det utan stress.

En av dagens snyggaste cacher var nog ändå multin Computer Says No (SOS 18). Där fick vi klura och testa olika kombinationer innan vi kunde ta oss vidare. Men tillslut knäckte vi den och hade lösningen som tog oss till finalen.

Någon timme senare var Mr LuuLoch Noro13 tvungna att avvika så vi fick återigen byta teamnamn. Resten av dagen loggade vi som ”De Nio -3”. Vi som var kvar hade inga planer på att ge upp innan SOS var slutfört, vilket betydde att alla cacher skulle loggas.

Mysten T.A.R.D.I.S. (SOS 18) burken hittades, men frågan var hur vi skulle komma in i den? Det blev en ofrivilligt lång rast då vi klurade på hur vi skulle göra. Då var det någon som sa att vi kanske skulle kolla…. Burken öppnades och vi kom åt loggboken. Vi hade lagt ner onödigt mycket tid på den cachen eftersom den är enklare om man gör rätt från början.

En annan cache vi vill framhäva eftersom den är riktigt snygg är British Open (SOS 18). En rolig cache som det ligger mycket jobb bakom så är ni i området måste ni besöka den.

När vi var klara splittades teamet och försvann i olika riktningar. Bosse ville logga två till burkar som fanns i området men inte ingick i SOS. Så med stora kliv fortsatte han in i skogen medan Leena väntade vid eventplatsen. MAXINGE-slingan blev en besvikelse för där hittade inte burken av Bosses trötta geocachingögon. Den sista cachen Jättegrytor i Rudan var det i alla fall inga problem att hitta och det kändes bra att få signera loggboken och inte avsluta med en DNF.

Efter dagens 25 kilometers runda gick vi mot pendeltåget för att fortsätta hem. Då träffade vi Tonky73 som höll på att logga en cache nära pendeltåget. Han skulle åt samma håll som oss så vi fick skjuts ända hem vilket kändes bra för våra trötta fötter.

Vi ser redan fram mot Söder om Söder 2019.

Categories: Geocaching | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: