Sörmlandsleden Etapp 11

Bosse har den senaste tiden fått cachat på egen hand och det beror på att Leena fått ont i knät. Det ena knät opererades för något år sedan och har varit bra sedan dess, men nu börjar det andra knät spöka. Hon skulle på rehab på Södermalm så Bosse skjutsade henne dit. Passande nog var det inte långt från Mosebacke torg och där finns en cache vi ännu inte loggat. inte alls planerat, eller hur. Katarinahissen brukar det inte vara något problem att ta sig till men det såg ut som det var stängt och igenbommat då grinden var stängd. Bosse kände på grinden och magnetlåset var inte låst så det gick att passera. Det var bara att hoppas att inte grinden gick i baklås. När GPS:en visade noll meter hittades den snygga burken som fick en favoritpoäng.

Bosses plan var att åka till Järna men först fanns några burkar på närmare håll som skulle loggas. Daisy´s reverse wherigo var en av cacherna och vid gömman var det inga problem att parkera. Det var lite högre terräng på gömman och ett fiskespö hade varit bra att ha men det låg hemma eftersom det behövde servas. Men stegen var med så det blev till att klättra. Den nådde inte hela vägen upp så några kliv fick tas på grenarna innan burken gick att greppa. Då kom en person gående och frågade om allt var okej. Visst, bara kollar lite. 

I vår lilla familj är det Leena som löser mystar och Bosse som loggar burkar. Inte fullt ut kanske men lite sanning ligger det i det. Det var med viss stolthet som Bosse löste (den enkla) cachen El Tango #016. En ny serie cacher som börjar växa fram i närheten av där det finns elbilsladdare. Tanken med dessa är att de ska vara enkla att lösa undertiden man laddar sin elbil. Burken var enkel att hitta så det gick snabbt att komma iväg och vidare ut på E4:an.

I Järna blev det först några stopp vid lösta mystar. Vid Se upp för dörrarna, dörrarna stängs! kom stegen till användning igen. BRAK! Va sjutton? Det nedersta steget gick sönder och en spricka syntes på det andra. Ja ha, dags att skaffa ny stege.

Efter att åkt hit och dit parkerades bilen i närheten av Stolpe in där dagens vandring skulle starta. Just den burken är en multi som löstes enkelt. Vid finalen var det däremot lite klurigare att hitta burken. Det visade sig att den ramlat ner och låg på marken, men burken i sig mådde bra och loggremsan gick att signera. 

Så var det dags för dagens huvudmål, att gå etapp 11 på Sörmlandsleden mellan Järna och Vattgruvan. Det började med SL11 (Järna – Vattgruvan) och sen fortsatte den långa vandringen. 

Ettappen går i kuperad terräng och just denna dag också på ganska lerigt underlag. Där det var som blötast fanns det spångar att gå på så det blev aldrig att man behövde gå i den värsta geggan. Längs leden finns i skrivande stund ca 20 cacher plus några till om man gör ett par avstickaren. 

När Bosse gått en bra bit på leden kom han att tänka på vargar. Det finns vargar inte långt från Stockholm och kanske finns det även vargar här i skogen. Det skulle vara intressant att få möta en vild varg, men kanske inte när man är helt ensam i skogen. Då hördes ett kraftigt frustande bakom ryggen. Var det en varg eller ett vildsvin som kom i full fart? Nej, det var en cyklist. Han sa att det snart skulle komma två till. Bra med förvarning. Vildsvin finns det gott om som lämnar spår efter sig och sådana vill man inte möta. 

Efter en fikapaus fortsatte vandringen i den folktomma skogen. Vid Tunnelgruvan vid Järna gruvor blev det helt plötsligt intressant. En gruva med ett vattenfyllt hål som var isbelagd. Att gå ner dit och gå på isen kändes riskabelt. Det var i och för sig högre terräng på denna cache men att gå ner där måste väl ändå vara ännu högre terrängrating? Bosse fortsatte stigen fram och fick då syn på en annan ingång till gruvan. Där var det till en början enklare att komma in men sen blev det till att balansera på stockar för att komma fram till gömman. Allt gick bra och det här var dagens intressantaste plats med en geocache, 

Inte många burkar senare loggades den sista cachen och det var dags att vända tillbaka samma stig mot bilen. Det blev en lite omväg för att logga två cacher till innan det var dags att sätta sig i bilen.

Dagen avslutades med några mystar som låg nära vägen. Totalt blev det en promenad på exakt 19 hälsosamma kilometrar plus många loggade burkar och det kändes riktigt bra.

Kategorier: Geocaching | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.